23-03-06

FAR CRY INSTINCTS: EVOLUTION

 

Return to the blue lagoon

 

Jack is back! Amper zes maanden na de release van Far Cry Instincts ligt de opvolger Far Cry Instincts: Evolution in de winkelrekken. Kon Crytek op een half jaar tijd een veelbelovende sequel in elkaar boksen? Of hebben we met een flauw afkooksel te maken? Onze verwachtingen lagen niet erg hoog, maar die vooroordelen hebben we héél erg snel van de baan moeten schuiven. Far Cry Instincts: Evolution is een pareltje met héél wat nieuwe features.

 

Vergeet Valerie Cortez! In deze nieuwe Far Cry-titel krijg je te maken met de even knappe Kade. De vrouw is verwikkeld in een smokkelactie en heeft jou hulp nodig. Natuurlijk loopt alles van de eerste minuut in het honderd. Er wordt een gouverneur vermoord en de jij bent de hoofdverdachte.

 

Het verhaal speelt zich traditiegetrouw in de jungle van de tropische eilandengroep Jacutan af. De omgevingen met azuurblauw water, maagdelijk witte zandstranden en wuivende palmomen zien er - zoals we gewend zijn van Far Cry - adembenemend mooi uit. Smeer je eerst in wat met zonneolie en kruip daarna snel in de huid van Jack Carver. Je start het spel met je vlindermes maar treur niet want vlak na je eerste moorden krijg je pistolen en machinegeweren ter beschikking. Ook het plaatsen van valstrikken in bomen ben je nog niet verleerd. Naast het uitgebreide wapenarsenaal met snipers, shotguns en raketwerpers uit de eerste game, krijg je in deze sequel ook molotov cocktails, pipe bombs die je vanop afstand kunt lanceren én een blaaspijp met dodelijke pijltjes. Méér wapens en dus ook méér fun. Traditiegetrouw kun je maximaal drie guns en een gelimiteerd aantal granaten dragen. Ook het aantal voertuigen is in deze game uitgebreider. Naast de jet-ski’s, tanks, jeeps en trucks krijg je in FCI: Evolution ook regelmatig te maken met deltavliegers, pick up’s en boten.

 

Adrenalinebloempje

Doorwinterde Far Cry-gamers zullen heel wat verschillen met de eerste titel merken. Een belangrijke upgrade is bijvoorbeeld de artificiële intelligentie. Crytek heeft blijkbaar heel wat recensies en reacties op internetfora gelezen over Far Cry: Instincts want Evolution is stukken moeilijker. De reacties van vijanden zijn niet meer vanzelfsprekend en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Een ander groot verschil is de uitbreiding van de zogenaamde beestachtige feral powers (lees: killerinstinct) van Jack. In de nieuwe game kan Jack namelijk véél meer zoals kanonnen losrukken en in het donker kijken. De beestachtige hoge en verre sprongen en keiharde vuistslagen zijn zoals vanouds, maar vijanden als een wildebeest bespringen en hun nek omwringen is een prima extra. Om deze feral powers te gebruiken heb je adrenaline nodig. Is je meter leeg, dan moet je in de ongerepte natuur op zoek gaan naar witte adrenalinebloempjes. Vergelijk het met Popeye die nu en dan een blikje spinazie moet openen!

 

Méér voor minder

Ubisoft kondigde enkele maanden geleden aan dat FCI: Evolution eigenlijk eerder een expansion pack zou zijn, dan een nieuwe full game, al moet je niet over de eerste game beschikken om FCI: Evolution te kunnen spelen. Wél, wij zijn het daar niet mee eens. Deze titel beschikt over een nieuw, uitgebreid verhaal in drie moeilijkheidsgraden, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen én extra feral powers. De storymode is goed voor ongeveer 10 uren gameplay en daardoor neigt Evolution eerder naar een full game dan een expansion pack. Voor amper 30 euro krijg je dus héél wat waar voor je geld. Geen enkel minpuntje? Toch wel, over de soundtrack hoor je ons niet echt opscheppen. Een ander hekelpunt is dat de savegames nogal ver uit elkaar liggen, naarmate je de game vordert. Gelukkig is de game té goed om je Xbox hiervoor uit te schakelen.

 

Conclusie:

Nieuwe wapens en voertuigen, verbeterde kunstmatige intelligentie én extra multiplayer maps, wat wil een gamer nog meer? Far Cry Instincts: Evolution is een must-have shooter voor fans én nieuwe gamers. En dat voor amper 30 euro! In huis halen die handel!

 

www.farcrygame.com

 

Seek and Secure

Naast de gekende multiplayermodi Chaos, Team Chaos, de Capture The Flag-variant Steal The Sample en originele Predator, worden Evolution-bezitters getrakteerd op een nieuwe vijfde modus. Seek and Secure kun je het best vergelijken met de King of the Hill-modus uit de Tony Hawk-reeks. Je moet proberen om een bepaalde locatie te infiltreren en er zolang mogelijk te blijven. De eerste die er in slaagt de vooringestelde tijdslimiet te behalen, wint de game.

 

Nog betere Map Editor

In de review van Far Cry Instincts waren we al erg enthousiast over de bijgeleverde Map Editor. De levelbouwer was uitgebreid én eenvoudig in gebruik. De nieuwe Map Editor uit FCI: Evolution is even gebruiksvriendelijk maar beschikt over nog meer omgevingen en objecten zoals wapens, munitie, EHBO-kits, voertuigen, snipertorens, houten kratten enzovoorts. Helemaal nieuw is dat je nu ook ziplines in je levels kunt plaatsen. Een andere troef is dat je eerder aangemaakte maps uit Far Cry Instincts ook kunt gebruiken in FCI: Evolution.

 

10:59 Gepost door Female gamer | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.