23-02-06

71° Noord: Medisch verantwoord???

 

“Ik zou het nooit doen!”

 

Dinsdagavond kon televisiekijkend Vlaanderen zien hoe de deelnemers van het avontuurlijk VTM-programma ‘71° Noord’ de tweede immuniteitsproef doorstonden. De avonturiers moesten zoveel mogelijk baantjes van 25 meter trekken in Noors ijswater van 2° Celcius. Dat leverde bevende beelden en onderkoelingsverschijnselen op. Wij vroegen een Hasseltse anesthesist of dit medisch verantwoord was. Poolreiziger Dixie Dansercoer vertelde ons dat hij het nooit zou doen.

 

“Water van twee graden is écht berekoud” zegt een anesthesist uit het Virga Jesse Ziekenhuis van Hasselt. “Ik heb het nooit gedaan, maar in principe is vijf minuten in die temperatuur al onverantwoord. Je lichaamstemperatuur daalt heel erg snel en ook het bloed zal snel afkoelen. In extreme situaties kan dit zelfs voor hartritmestoornissen of hartstilstand zorgen. Wanneer je na een sauna enkele seconden in een ijsberenbad kruipt, kan dat gezond zijn, maar minutenlang zwemmen lijkt mij niet verstandig.” Hoe snel het lichaam afkoelt is persoonlijk. “Spieren zijn niet belangrijk, maar de vetmassa wél. Iemand met meer vetmassa zal zijn lichaamstemperatuur minder snel zien dalen.” 

 

Ijsbeer

Voor deelnemer Pieter was het niet de eerste keer. Hij gaf de anderen de tip op een muts te dragen en het hoofd boven water te houden. “Dat is erg verstandig” legt poolreiziger Dixie Dansercoer uit. “Zo kan er niet al te veel lichaamswarmte verloren gaan via het hoofd. Maar toch moet je enige kennis van zaken hebben vooraleer je je in zo’n avontuur stort. Het is erg belangrijk om in een gezond lichaam te zitten en een maximale doorbloeding te hebben wanneer je je aan zulke temperaturen blootstelt. Je lichaam gaat schrikken en daar moet je jezelf mentaal tegen verzetten want door het beven verlies je een heleboel krachten en energie. Ik ben geen ijsbeer, ik zou het niet doen! Toch niet om op televisie te stunten.”

 

Je kunt de volledige proef hier opnieuw bekijken!

10:40 Gepost door Female gamer | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.